De Vacht - Family Dream Dog Doodles

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Vacht;

De labradoodle heeft een vacht die doorgroeit net als bij ons mensen, ze hebben geen onder vacht maar hun vacht moet wel onderhouden worden.
Helaas wordt er door diverse mensen gedaan alsof de vacht van een labradoodle geen onderhoud nodig heeft. Het tegenovergestelde is waar, de vacht heeft wel degelijk onderhoud nodig.
Als je het bijhoud is het echt goed te doen. Laat je het te lang onverzorgd of gebruik je de verkeerde borstel techniek dan kan je een hoop (pijnlijke) ellende krijgen voor je hond.

Van jongs af aan dient u de hond te laten wennen aan het borstelen en stilstaan. Voordat de pups 8 weken oud zijn beginnen wij al met het wennen aan het borstelen en op een trimtafel te staan.
Als de pup mee naar huis gaat, dan is een tafel met daarop een schoonloopmat of een andere stroeve mat prima. Als u de pup pas gaat borstelen als de vacht in de knoop zit, zal de hond borstelen met pijn gaan associëren en een hekel krijgen aan borstelen. Het is echt noodzakelijk dat u de pup van begin af aan regelmatig borstelt!

Er zijn bij de Labradoodle 3 verschillende soorten vacht;

  • Wol vacht (Krullend)

  • Curly Fleece (Krullend)

  • (Wavy) Fleece  (Golvend of steil)Wol vacht;

Deze vacht is dik en dicht, en lijkt erg veel op een poedelvacht. Deze vacht moet regelmatig geborsteld worden.
Honden met dit soort vacht zijn geschikt voor de meeste mensen met een allergie, omdat de vacht zo dicht en dik is verliest de hond weinig huidschilfers. Wat opvalt is dat als de hond gaat rennen de vacht niet gaat "wapperen" in de wind.
Een hond met wol vacht dient 4 tot 6 keer per jaar getrimd te worden om de vacht in goede conditie te houden. De vachtwissel van puppy vacht naar volwassen vacht valt niet zo op als bij honden met een fleece-vacht  omdat de puppy vacht stukje bij beetje verdwijnt met de trimbeurten.


Curly Fleece vacht;

Als de hond aan de vachtwissel begint  is het erg belangrijk om de hond zeer regelmatig te blijven borstelen zodat klitvorming geen kans krijgt. De puppy haren vallen er namelijk niet zomaar uit, daarvoor moet er op de juiste manier geborsteld worden. Natuurlijk kunt u uw hond kort laten scheren – maar het lange haar ziet er natuurlijk veel leuker uit!. Als u de vachtverzorging serieus neemt, dit op de juiste manier doet en daar voldoende tijd aan besteedt dan merkt u dit in uw portemonnee omdat de hondentrimmer veel minder lang bezig is maar scheelt het ook een hoop hondenleed. Ontklitten doet erg veel pijn bij een hond. Een goede hondentrimmer zal dit NIET doen, maar zal uw hond met een tondeuse zeer kort scheren zodat uw hond zo snel als mogelijk ontdaan wordt van de niet onderhouden vacht, die pijnlijk is voor uw hond!!

Fleece vacht;

De haren van de fleece vacht voelen vaak licht en zijdeachtig aan. Het kan bijna stijl maar kan ook golvend zijn. Als de hond gaat rennen dan "wappert" de vacht wat door mensen vaak schattig gevonden wordt. Het onderhoud is gelijk aan de Curly Fleece vacht. 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu